Stuntman

Stuntman luistert zwembadfeestje op

Monster – Het is kwart voor negen ’s avonds. Boeienkoning en illusionist Sander van Veldhoven staat geketend aan handen en voeten op de lage duikplank. Het publiek, waarvan er deze avond 1 als vijf miljoenste bezoeker van het zwembad de Boetzelaer zal worden aangewezen, begint langzaam te klappen. Van Veldhoven laat zich voorover vallen in het 3,5 diepe bad. De aanwezigen, waaronder burgemeester Bouwmeester, lopen naar de rand om te kijken of de goochelaar uit Den Hoorn zich weet te bevrijden,
Tien, vijftien twintig, dertig seconden verstrijken en dan komt het hoofd van van Veldhoven boven water. Hij heeft het opnieuw gefikst. Nou ja, ‘opnieuw’, Het was pas de tweede keer dat hij deze stunt uitvoerde, vertelt hij. “En we hebben er vandaag ongeoefend een extra ketting bijgedaan. Het scheelde niet veel”, zegt hij, ongetwijfeld met de bedoeling de ontsnappingsstunt nog spannender te maken dan dat het al was.
Burgemeester Bert Bouwmeester heeft de show dan inmiddels al overgenomen. Uit handen van van Veldhoven heeft hij een papiertje gekregen. Nummer 160 staat erop. De aanwezige zwemmers in het bad hebben deze avond bij binnenkomst allemaal een nummer ontvangen en inderdaad, diegene met nummer 160 mag zich de vijf miljoenste bezoeker sinds de opening (22 jaar geleden) van zwembad ‘de Boetzelaer”. Het blijkt de 49 jarige Paulien van der Meer uit Poeldijk te zijn.
Klaas van Ruijven (uit Poeldijk) en Dicky van Zijl (Monster) worden ook naar voren gehaald als respectievelijk nummer 4.999.999 en 5.000.001. Leuk vooral voor Klaas van Ruijven die, omdat hij de enige man is bij het aquarobic, toch al opvalt. Van alle kanten wordt het drietal overvallen door de lokale en regionale pers en de fotografen. “Wie bent u ? Waar woont u? Zwemt u hier al lang?” Alle drie worden blij gemaakt met truien, T-shirts en een periode gratis zwemmen in de Boetzelaer, Neerlands zwembad van het jaar.

Kaarten

Na afloop in het restaurant duikt ook van Veldhoven weer op. Gevraagd wat hij zoal nog meer doet, haalt hij meteen een spel kaarten tevoorschijn. De onnozele nieuwsgierige mag een kaart aanwijzen, de kaarten schudden en vervolgens tovert van Veldhoven de aangewezen kaart weer tevoorschijn. Op meerdere manieren zelfs. Zo verzamelt hij rap wat mensen om zich heen.
Hij is 24 jaar, deze van Veldhoven, al van jongs af aan bezig met het verzamelen, bedenken en ontwikkelen van goocheltrucs. Hij werkt als uitzendkracht bij een kassenbouwer, maar krijgt het steeds drukker met zijn bijbaantje als illusionist. Op den duur wil hij ervan kunnen leven. Al eerder voorspelde hij het nummer van de staatsloterij en bestuurde hij geblinddoekt een auto. En hij heeft meer in petto. “Ik wil het steeds zo hebben dat de mensen echt verbijsterd zijn”, zegt hij. Het is hem vanavond in elk geval gelukt