Sloopkogel

Sander van Veldhovens duel met kogel van 2500 kg

DELFT – Je hebt een dwangbuis om en kunt geen vin verroeren. Bovendien is die dwangbuis vastgeketend aan een muur. Een sloopkogel van 2500 kg staal wordt de lucht in gehesen en losgelaten. Met toenemende vaart stormt het moordwerktuig op je af. Wat doe je ? Nee, niet de ogen dicht, dat is onvoldoende. Je gebruikt magische krachten om je tijdig los te wurmen en net op tijd weg te duiken. Probeert u het overigens maar niet, de afloop is voorspelbaar. Ook in het geval van Sander van Veldhoven, alleen slaagt hij er wel in om de kogel te ontwijken.

Alles bij elkaar is dit de jongste stunt van illusionist / goochelaar Sander van Veldhoven / magician Sander van Veldhoven. De ontsnappingskunstenaar legde een paar maanden geleden zijn hoofd op het hakblok van een guillotine en wist het neersuizende mes succesvol te ontwijken. Maar de zoektocht naar steeds nieuwe uitdagingen zit hem nu eenmaal in het bloed en de botten. Vandaar deze nieuwe stunt. Willibord Frequin, door de ene helft van de bevolking stiekem gewaardeerd en door de andere helft verguisd vanwege zijn uiterst botte optreden, heeft een zwak voor van Veldhoven. eerder liet hij in zijn televisieprogramma de stunt met de guillotine zien. In het ‘jaar van Willibrord’ dat op maandag 15 januari wordt uitgezonden biedt hij Sander de gelegenheid om het duel met de kogel van 2500 kg te laten zien.
‘Ach, ik heb liever dat men zegt een leuke stunt bij een vervelende man, dan een stomme truc bij een leuke kerel’ zegt van Veldhoven nuchter, overigens beseffend dat hij bezig is om via Frequin nationale waardering af te dwingen vanwege zijn bijzondere ontsnappingen.
‘het was heel lastig om zo’n grote zware sloopkogel nog te vinden, tegenwoordig heeft men grote betonscharen om gebouwen mee te slopen, of blaast men complete gebouwen gewoon op. Ik sta in een dwangbuis vastgeketend aan een gipsmuurtje. Als het startsein klinkt rent de machinist naar zijn kraan om de kogel op te tillen en naar zich toe te trekken. Vervolgens laat hij het gevaarte los en dan is er geen houden meer aan. In de tussentijd, ongeveer 20 seconden, moet ik mij los zien te maken om tijdig opzij te springen. Ik weet nu al dat het echt het allerlaatste moment wordt. Het zal een spetterend slot worden, want die gips muur spat natuurlijk volledig uit elkaar. Om dat effect te verhogen wilden we er eerst nog meel in doen, maar daar is toch maar vanaf gezien.

Stuntman van het jaar

Van Veldhoven heeft thuis de restanten liggen van een etalagepop waarmee de stunt eerst werd getest. Het hoofd is van de romp gescheiden. “Daar staat zelfs de handtekening op van Willibrord Frequin,” lacht de inwoner van Den Hoorn. Hij krijgt overigens van Frequin een speciale beker als ‘stuntman van het jaar’. Een beker die komt te staan naar de Al Preston beker wisselbeker van Goochelclub Rotterdam, die hij onlangs voor de derde keer won en definitief op de schouw mag zetten. Denkt u niet dat, mocht hij het duel met de kogel overleven’ dat Sander op zijn lauweren gaat rusten.
“In februari wil ik een volgende stunt proberen uit te voeren. Je moet het ijzer tenslotte smeden als het heet is. Wat het dan zal gaan worden ?Ik heb wel een paar ideetjes maar ik verander ook regelmatig van gedachten”. “Dat met die kogel is overigens nog een hoop gedoe om te organiseren. Er blijft altijd een risico aan zitten; die kogel stopt echt niet terwijl ik niet weg kan. Ook al zijn je vingers als goochelaar nog zo snel…”

Als u wil weten hoe het afloopt: kijken naar ‘het jaar van Willibrord’ op maandag 5 januari. En de duimen gekruist houden!