“In de wereld der ontsnappingen is geen plaats voor twijfel”

Egmond aan Zee / Den Hoorn – Er zijn mensen die het noodlot nou eenmaal moeten tarten. Zo ook Sander van Veldhoven uit Den Hoorn. Aanstaande zaterdag gaat deze 24-jarige ontsnappingskunstenaar het gevecht aan met de tijd. Niet door uit gevangenis Schuttersveld te ontsnappen zonder dat de bewakers het merken. Nee, hij zet zijn leven op het spel om de grootste ontsnappingstruc sinds Houdini uit te voeren. En dat alles om 2 uur s ‘middags in Sportcentrum Egmond.

Ingesnoerd in kettingen, sloten en handboeien, zodat hij geen enkele bewegingsvrijheid meer heeft, zal Sander van Veldhoven zaterdag van een duikplank het zwembad inspringen om, met al dat gewicht om zich heen, snel naar de bodem te zinken. “Ik heb dan de tijd tot ik geen adem meer heb en dat is ongeveer 1 minuut – om me te bevrijden van al die kettingen en sloten. Lukt me dat niet, dan kun je gevoeglijk aannemen dat ik een probleem heb”, zegt de ontsnappingskunstenaar laconiek. Afgelopen zaterdag heeft hij geoefend in het zwembad en dat lukte “vrij aardig, maar zaterdag zal ik er een extra moeilijkheid, een extra ketting aan toevoegen. Dan is het nog maar afwachten of het me lukt. ”

Primeur
Volgens Sander van Veldhoven is deze ontsnappingstruc nooit meer vertoond sinds Harry Houdini (1874-1926) deze heeft uitgevoerd. Een primeur dus in Egmond aan Zee. Het lijkt op een gevaarlijk spelletje met de dood, maar van Veldhoven is er vrij rustig onder. : In de wereld der ontsnappingen is geen plaats voor twijfel” zo zegt hij stellig.
Goochelen, of breder gezien de wereld van de magie, is de grote passie van Sander van Veldhoven. Van jongs af aan is hij er al door geobsedeerd en door een aantal illustere vertolkers ervan zoals Harry Houdini, David Copperfield en Uri Geller. “Het is nu nog mijn hobby, maar uiteindelijk probeer ik er mijn beroep van te maken. Ik doe nu nog veel kaarttrucs maar ik wil constant grenzen verleggen. Het zijn ook met name de mentale trucs die mij aanspreken. Zo heb ik al een keer geblinddoekt door Delft gereden. En voor de komende Oudejaarsloterij heb ik de winnende getallen voorspeld en bij een notaris in een kluis laten leggen. Op 1 januari gaan we kijken of de cijfers kloppen hetgeen natuurlijk het geval is. De winnende getallen ? Nee sorry die kan ik u niet vertellen. Bovendien zijn die loten al verkocht.”

Risico
Voor veel mensen is het de uitdaging bij uitstek om achter de truc van de goochelaar te komen. Want een truc is het… of toch niet ? Sander van Veldhoven: “Op een gegeven moment krijg je er oog voor. Maar er zijn trucs die, zelfs al zou je weten hoe het zou moeten, je niet zou kunnen. Zo is het vooral met kaart- en munttrucs zo dat je ze gewoon moet uitproberen en eenmaal onder de knie er op moet blijven oefenen. Want het is vooral handigheid en vakmanschap”.

Het werken met kaarten en munten mag dan een kwestie van vakbekwaamheid zijn, op een gegeven moment wordt het routine. Sander van Veldhoven: “dan ben ik toe aan een nieuwe uitdaging zoals de ontsnapping die ik zaterdag ga uitvoeren. Natuurlijk is er een risico aan verbonden, maar dat is het risico van het vak. Of er na deze ontsnapping nog een nieuwe uitdaging mogelijk is ? Vast wel. Desnoods laat ik me vastbinden op treinrails”.