Levend begraven artikel ontsnappingskunstenaar Sander van Veldhoven

Ontsnappingsmagiër Sander van Veldhoven:

‘Me levend laten begraven in een kist, dat lijkt me te gek’

MONSTER/DEN HOORN
– Sander van Veldhoven reed geblinddoekt per auto door de Delftse TU-wijk, voorspelde perfect het winnende nummer van de oudejaarsloterij. (hoofdprijs: 10 miljoen gulden) en onlangs ontsnapte hij, na stevig geboeid en vastgeketend aan armen en benen van de duikplank te zijn gesprongen, uit het zwembad van Monster.

Gezeten aan de woonkamertafel in het ouderlijk huis in Den Hoorn, doet hij zijn verhaal. Maar eerst even een trucje. Want, zo blijkt gedurende het hele gesprek, dat kan hij niet laten.
Een huis-, tuin-, en keukenlepeltje wordt onder een doekje zonder directe aanraking onder een hoek van 90 graden kromgebogen. Tijdens het hele interview houdt hij een stock speelkaarten als onafscheidelijk attribuut in zijn handen. Elke twee seconden stilte wordt aangegrepen om de interviewer met een nieuwe kaarttruc te verbluffen.

Het is een paar uur voordat hij zijn ontsnappingspoging in het Monsterse zwembad zal ondernemen. Hij zit erbij alsof hij een doodgewoon potje gaat trainen. Is hij niet een klein beetje nerveus? “Ik ben nooit zenuwachtig. In de wereld der ontsnappingen is geen plaats voor twijfel”, verklaart hij resoluut. Het enige waar hij zich zorgen over maakt is of het hem meteen lukt al zijn kettingen en boeien mee naar boven te nemen. Dan hoeft hij die tenminste niet naderhand nog eens op de bodem bij elkaar te gaan zoeken.

Goocheldoos

“Toen ik heel jong was kreeg ik een goocheldos. Sindsdien ben ik verslaafd aan goochelen. Ik lees er boeken over, neem dingen op van tv. Mensen als Houdini, Uri Geller en David Copperfield spreken me aan. ” Laatstgenoemde is in Nederland wat minder bekend. “Die heeft al eens een vliegtuig laten verdwijnen. Hetzelfde heeft hij gedaan met het vrijheidsbeeld. Zo knap. In ’94 was hij in Ahoy. Ik ben twee keer geweest. Het is elke keer een feest als hij komt.”
Uri Geller werd in Nederland en elders wereldberoemd vanwege het, zonder aanraking, krom buigen van diverse soorten bestek. “Dat is toch fantastisch, dat je met 1 lepel de hele wereld rond kan reizen en daar je geld mee kan verdienen!? Pakt u nog eens een kaart?”

Table-Magic

Overdag werkt de 24-jarige Hoornaar bij een kassenbouwbedrijf. ‘s-avonds, als hij op feesten en partijen zijn ‘table-magic’ vertoont, komt hij pas echt tot leven.Dan wekt hij met zijn speelkaarten, lepeltjes, balletjes en elastiekjes keer op keer verbazing. Hij verdient er een aardig centje mee bij, maar zou er best van willen kunnen leven.

Ontsnapping

Momenteel afficieert hij zich als “ontsnappingsmagiër”. De ontsnapping uit het zwembad is nog maar het begin. Het volgende project is een ontsnappingspoging uit de middeleeuwse gevangenis bovenin het oude stadhuis aan de Markt in Delft. “Het is erg moeilijk mensen te overtuigen. Daarom moet je zoveel mogelijk verschillende soorten ontsnappingen doen. Me levend laten begraven in een kist, dat lijkt me te gek. Ik spring er lachend in en kom er lachend weer uit. Me op de treinrails laten binden, in een dichtgespijkerde ton gaan zitten. Ik verzin steeds nieuwe dingen. Voorlopig wil ik zoveel mogelijk van dit soort stunts doen. Mijn doel is om zoveel mogelijke stof te doen opwaaien, totale verbijstering op te wekken. Of dat nou met een kaarttruc is of door een ontsnapping uit het water.

Ingeving

Het juist voorspeld hebben van het winnende lotnummer van de oudejaarsloterij wekte in elk geval verbijstering bij alle aanwezigen, van notaris tot pers. Hoe is iemand in staat het juiste lotnummer te voorspellen, of liever: te weten? “Magische krachten” zegt van Veldhoven geheimzinnig. “Ik kreeg een ingeving, midden in de nacht. Ik zat ineens rechtop in mn bed. Jammer dat je bij het kopen van een lot slechts je voorkeur kunt uitspreken voor de laatste twee cijfers” beaamt hij.

Het zijn dezelfde magische krachten waarmee hij zich in het water van zijn boeien bevrijdt. “Ik zit zo ingesnoerd, zelfs al had ik de sleutelbos in m’n zak dan had ik er nog niks aan.”
Toch gaat het allemaal niet vanzelf. “Mensen zijn onberekenbaar. Je weet nooit hoe ze je vast zullen binden. Dat vergt veel oefening en studie.”
‘Bijscholen’ doet hij bij de Rotterdamse goochelclub waar hij lid van is. “We houden onder meer onderlinge wedstrijden en geven elkaar tips. Er worden congressen georganiseerd. In wezen zijn we net kleine kinderen. We raken er niet over uitgepraat.”