Gevangenis ontsnapping uitgevoerd door ontsnappingskunstenaar en goochelaar Sander van Veldhoven

‘Boef van Delft’ontsnapt

Delft – Daar is ie weer. Sander van Veldhoven. Volgende week gaat de ‘blinde autorijder’ en de ‘winnend lot voorspeller’ in 3 dagen tijd 3 verschillende trucs uithalen. Alle drie even bijzonder, maar het spectaculairst wordt zijn geplande ontsnapping uit de gevangenis boven in de toren van het delftse stadhuis (op donderdag 24 april 12:30 – 13:30) , publiek kan daarbij aanwezig zijn). Daar waar Balthazar Gerards, de moordenaar van Willem van Oranje, zijn einde zag naderen. Deze Spanjool had ongetwijfeld dezelfde gaven als van Veldhoven gehad!

Als deze ontsnapping lukt (en opnieuw twijfelt Sander geen moment), volgt op vrijdag 25 april een radiotruc via de lokale zender NRG 106.3 Daaraan kan iedere luisteraar persoonlijk meedoen. En weer een dag later, zaterdag 26 april, laat het fenomeen uit Den Hoorn zich weer in de boeien slaan en sprint dan in het Sportfondsenbad. Om uiteraard weer tijdig boven te komen.
De ontsnapping uit de gevangenis van het stadhuis staat al langer op het wensenlijstje van van Veldhoven. De bodes in het stadhuis, die de situatie ter plekke goed kennen achten de ontsnapping onmogelijk. Sander niet, hij heeft er zelfs nog een extra moeilijkheid aan toegevoegd. Behalve de 3 afgesloten deuren die hij moet zien te openen laat hij zich vrijwillig opsluiten in een kist. Deze wordt in het cachot geplaatst, de drie deuren worden afgesloten met kettingen en sloten. En dan begint de ‘Boef van Delft’ aan zijn ontsnapping. Die naar zijn zeggen zo’n 15 minuten zal duren.

“Het is voor mij zinloos om sleutels en gereedschappen mee te smokkelen, omdat de laatste waar ik door moet alleen met een grendel van buitenaf geopend en gesloten kan worden” vertelt van Veldhoven. “Men mag mij trouwens van tevoren helemaal onderzoeken, tot op het bot als het ware” lacht hij uitdagend. “Nadat ik ben ingesloten gaat iedereen naar beneden. Dan ben ik alleen boven, er zijn ook geen medeplichtigen. Vervolgens zal men beneden even moeten wachten tot ik naar beneden kom. Er heeft zich in Nederland nooit iemand aan een ontsnapping gewaagd. Davod Copperfield heeft het een keer gedaan, uit de Amerikaanse gevangenis Alcatraz. En heel lang geleden kon Houdini het. Ik ben van plan het vaker te doen. Ik ben b.v. bezig met iets soortgelijks in de Haagse Gevangenpoort, daar heb ik al toestemming voor. En ontsnappen uit een politiecel lijkt me ook wel geinig!”

Van Veldhoven heeft zijn stunt maandenlang minutieus voorbereid. Dit keer zijn er twee assistenten, Joe Peak en Forrest Taft, die hem terzijde staan maar evenmin bovenin ‘Het Steen’ (zoals de gevangenis in het delftse stadhuis heet) zullen achterblijven nadat van Veldhoven gekluisterd is. “Een aantal dingen vertelt hij ons niet eens’ zeggen zij.
Donderdag 24 april om 12:30 zal Sander van Veldhoven ‘opgebracht en ingesloten’ worden. Ergens tussen 13:00 en 13:30 zal hij, naar eigen verwachting, fluitend weer beneden verschijnen. U kunt dat laatste zelf meemaken, aan de achterzijde van het Stadhuis. Een klein van het publiek mag getuige zijn van het eerste deel, de opsluiting.

Meer trucs
Ga er maar vanuit dat van Veldhoven slaagt, al moet de ‘onderste steen’ boven komen. Want een dag later, op vrijdag 2 april zal hij via de lokale zender NRG een volgende truc uithalen. Hij is dan rond 12:00 te gast in het programma van Hans van Dam. Alle luisteraars kunnen daar thuis aan meedoen. Enige voorwaarde: men moet een compleet spel kaarten bij de hand hebben. : Als men dan de instructies opvolgt gebeuren er ongelooflijke dingen”, belooft Sander van Veldhoven. “Het wordt een soort interactief goochelen”.
Weer een dag later wordt de vernieuwde sauna van het Sportfondsenbad aan de Weteringlaan officieel in gebruik genomen. Die gebeurtenis zal door hem worden opgeluisterd met een ‘onderwaterontsnapping’. Geketend aan armen en benen wordt hij gekleed en al in het water gedeponeerd. Met als enige opdracht weer tijdig boven water te komen. Eerder lukte het hem al in Egmond en Monster. Alleen: er komt nog een ketting bij (in totaal zijn het er dan al 5) Ook deze stunt kan het publiek met eigen ogen aanschouwen. De aanvang is 20:00 De dag daarna heeft Sander even rust, dan kan hij even ‘ontsnappen’ aan de dagelijkse werkelijkheid.