De strop van Sander (artikel Delft op Zondag betreffende galg ontsnapping)

galg: De strop van Sander

Den Hoorn – Als hij strop heeft, leeft hij nog maar 1 simpel dagje. Een wat lugubere beginzin zult u denken, maar er schuilt waarheid in. Sander van Veldhoven zet zijn leven namelijk ten aanschouwe van heel Nederland op het spel. De Hoornse goochelaar, die zich liever magiër laat noemen, heeft een nieuwe stunt bedacht. Willibrord Frequin houdt wel van dat soort geintjes en zorgt voor televisieregistratie van de “truc met de strop”. (de uitzenddatum was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet precies bekend. Het wordt maandag 25 september of 2 oktober)

Van Veldhoven heeft binding met Delft op Zondag. Samen met een redacteur reed hij als eerste stunt geblinddoekt door de TU-wijk met de auto (later herhaalde hij dat een keer bij Willibrord Frequin), hij voorspelde in de oudejaarsloterij het winnende nummer (ten overstaan van medewerkers van deze krant en een verblufte Delftse notaris). Later ontsnapte hij uit ‘het Steen’ (de kerker in de topren van het Delftse stadhuis) en liet hij zich bij de Koepoortbrug geboeid in een kist in het water kieperen om toch weer tijdig boven water te komen. Wat u binnenkort bij SBS6 op televisie kunt zien is al even ijzingwekkend. Staande op een krukje (waarbij hij wederom geboeid zal zijn) steekt hij zijn hoofd in een strop die aan een 150 kg zware galg is bevestigd, Aan de kruk is een touw bevestigd, Dat heeft een lengte van 250 meter en ligt opgerold naast de kruk. Het andere eind van het touw zit vast aan een auto. Op het moment dat de auto optrekt mag van Veldhoven proberen zich van zijn boeien te ontdoen. Terwijl de auto vaart maakt rolt het touw af en komt het moment waarop de auto de kruk onder de ontsnappingskunstenaar wegtrekt snel naderbij. Onnodig te zeggen dat het voor Sander van levensbelang is om zich in de 15 – 20 seconden die hij heeft, zo is berekend, om zich inderdaad van zijn boeien te ontdoen, zijn hoofd uit de strop te halen en van de kruk te springen. Bij de minste of geringste hapering ‘hangt hij’ letterlijk en figuurlijk.
De 28-jarige van Veldhoven maakt zich ogenschijnlijk niet druk om wat er zou kunnen gebeuren. Net als bij voorgaande stunts heeft hij er alle vertrouwen in dat het ook deze keer goed afloopt. “Het is geen nep hoor, die galg is hartstikke stevig, daar kun je met z’n tweeën aan hangen. En datzelfde geldt voor het touw van de strop. Uiteraard laat ik van tevoren alles op stevigheid controleren. Ja, het wordt een hele spannende aangelegenheid, vooral omdat je dat touw ziet afrollen”, vertelt hij. Luuk Braun fungeert als chauffeur, hij heeft mede het leven van zijn plaatsgenoot Sander van Veldhoven in handen. Hij zal ongetwijfeld met het zweet in zijn handen achter het stuur zitten.
“Het is gewoon levensgevaarlijk” bevestigt Sander van Veldhoven. In het dagelijks leven werkend voor een automatiseringsbedrijf, dood gemoedereerd. ‘Collega goochelaars hebben het me ook afgeraden om het te doen. Maar dat is voor mij juist een extra uitdaging. Ik heb de truc zelf bedacht, dit is nog nergens op de wereld eerder gedaan. Het is en blijft een ontsnapping die de dood tot gevolg kan hebben. Nee, er is geen enkele verzekeraar die mij ervoor wil verzekeren. Ik zoek het noodlot zelf op”.

“Ik ben nog steeds bezig met het bedenken van nieuwe dingen. Iemand nadoen is niet zo moeilijk. Eigenlijk is het hetzelfde als een componist die een nieuw liedje bedenkt. Na het bedenken volgt er veel werk want je moet er wel heel veel voor regelen. Ik ben wel verheugd dat mijn optredens meer belangstelling gaan trekken. Na SBS6 heeft ook de Telegraaf contact met mij gezocht over ‘de strop’, ja het wordt wel wat”.
Om in wielertermen te spreken: de dood of de gladiolen…..

De stunt van Sander van Veldhoven is mede mogelijk gemaakt door: ACD Hyundai, www.mylenses.nl en Delft op Zondag.