De sprong des doods

De sprong des doods

Monster / Den Hoorn – In het kader van de vijfmiljoenste bezoeker in zwembad “de Boetzelaer” op dinsdag 11 maart 1997 zullen de festiviteiten wat opgeluisterd worden door de aanwezigheid van illusionist / ontsnappingskunstenaar Sander van Veldhoven, die een spectaculaire onderwaterontsnapping zal verzorgen.
We troffen de tovenaar aan in een partycentrum in Delft waar hij net bezig was de aanwezigen te vermaken met zijn verbijsterende goocheltoeren.

Iedereen heeft weleens een goochelaar aan het werk gezien die verbazende dingen deed, maar wat Sander van Veldhoven allemaal met een kaartspel kan slaat werkelijk alles. Een willekeurig geschud spel ligt ineens op volgorde, elke gewenste kaart schiet hij er razendsnel uit, kaarten veranderen en verkleuren plotseling, ze verdwijnen en verschijnen weer, er komt geen einde aan.
Van Veldhoven, die het zelf normaal lijkt te vinden zal op dinsdag 11 maart 1997 rond half negen ’s avonds geboeid met kettingen, sloten en handboeien in zwembad de Boetzelaer van de duikplank afspringen om vervolgens de strijd met de verdrinkingsdood aan te gaan.
Hoe kom je erop om zoiets te doen ?
Sander: “Dat heeft allemaal met grenzen verleggen te maken. Kijk, op een gegeven moment wil je een keer iets anders dan alleen maar kleine trucjes met kaarten, munten en touwtjes. Ik ben constant op zoek naar nieuwe uitdagingen. En die heb ik gevonden in de ontsnappingen, het meest spectaculaire onderdeel van de goochelkunst.”
Is hij niet bang dat het een keer goed mis gaat ?
“Ik weet wat ik doe,” relativeert Sander, “aan dit soort trucs gaat een jarenlange training vooraf.
Ja, ik kan met herinneren dat ik bij 1 van de keren dat ik geblinddoekt auto reed bijna een ongeluk maakte, althans dat was de dag erna, toen ik de blinddoek had verwijderd. Ik werd verblind door het zonlicht!”